Hospitality, hospital hospitality and COVID-19: welcoming, accommodation, and care in a private hospital, from patient’s perspective

Authors

  • Ana Paula Garcia Spolon Universidade Federal Fluminense (UFF)

DOI:

https://doi.org/10.29147/revhosp.v20.1095

Keywords:

Hospitality, Hospital hospitality, Welcoming, Lodging, COVID-19

Abstract

The world has experienced, in recent years, one of the most difficult situations in terms of health, coexistence and work and personal dynamics, which has brought to light many challenges and unique learning opportunities. In a context where a multitude was hospitalized, topics such as hospitality, hospital hospitality, reception, accommodation, and care were in evidence. This work examined an experience of hospitalization in a hospital area dedicated to the care of patients with suspected infection by the SARS-CoV-2 virus, in a private hospital in the city of São Paulo. It aimed to investigate whether the areas of hospitality and hospital hospitality were significantly impacted by the new relational dynamics posed by the pandemic and whether, as a result of these dynamics, the concept of hospitality and hospital hospitality procedures were strengthened in hospital professionals, who passed to find, in the way of welcoming and caring for others, opportunities to recognize themselves as agents of hospitality. We sought to observe professional behavior and conduct, collect information, analyze the collected data and, by induction, explain how this personal adjustment process unfolded. The research, qualitative and interpretative, had data collected by observation (participant and non-participant) and informal in-depth interviews.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BAPTISTA, I. Entre a hospitalidade antiga e moderna: lugares de experiência de criação. In: BRUSADIN, L. B. (org.). Hospitalidade e dádiva: a alma dos lugares e a cultura do acolhimento. Curitiba: Prismas, 2017. p. 141-153.

BARDIN, L. Análise de conteúdo. 1 ed., 3 reimp. revista e ampliada. São Paulo: Edições 70, 2016/1977.

BAUMAN, Z. A ética é possível num mundo de consumidores? Rio de Janeiro: Zahar, 2011/2008.

BINET-MONTANDON, C. Acolhida: uma construção do vínculo social. In: MONTANDON, A. (org.). O livro da hospitalidade: acolhida do estrangeiro na história e nas culturas. São Paulo: SENAC, 2011/2004. p. 1171-1184.

BOBBIO, N. O elogio da serenidade e outros escritos morais. 2 ed. São Paulo: Editora da UNESP, 2001/1998.

BOEGER, M. A. Gestão em hotelaria hospitalar. 2 ed. São Paulo: Atlas, 2005/2003.

____. Hotelaria hospitalar: gestão em hospitalidade e humanização. São Paulo: SENAC São Paulo, 2009.

BRUSADIN, L. B. A pluralidade da pesquisa em hospitalidade: a escola brasileira. Rosa dos Ventos, v. 14, n. 2, p. 286-289, 2022. Disponível em: http://www.ucs.br/etc/revistas/index.php/rosadosventos/article/view/10866, consulta em 24/04/2023. DOI: https://doi.org/10.18226/21789061.v14i2p289

BYNUM, W. História da medicina. Porto Alegre: L&PM, 2011/2008. (L&PM Pocket Encyclopaedia).

CAMARGO, L. O. L. Hospitalidade. 2. ed. São Paulo: Aleph, 2005/2004.

____. O estudo da hospitalidade [Apresentação à edição brasileira, 2011]. In: MONTANDON, A. (org.). O livro da hospitalidade: acolhida do estrangeiro na história e nas culturas. São Paulo: SENAC, 2011/2004. p. 13-30.

CHADE, J. Após milhões de mortos em 3 anos, OMS decreta fim de emergência da COVID. UOL – Reportagem. Disponível em: https://l1nk.dev/K3Jso, consulta em 05/05/2023.

CORTINA, A. Ética mínima: introdução à filosofia prática. São Paulo: Martins Fontes, 2009/1986.

FABIANI, J. A fabulosa história do hospital, da Idade Média aos dias de hoje. 4 ed. Porto Alegre: L&PM, 2020/2016.

FINANCIAL TIMES. Coronavirus tracked: the latest figures as countries fight to contain the pandemic. 2023. Disponível em https://www.ft.com/content/a2901ce8-5eb7-4633-b89c-cbdf5b386938, consulta em 03/05/2023.

GOMES, G. O profissional de hotelaria hospitalar e a hospitalidade. In: BOEGER, M. (coord.). Hotelaria hospitalar. Barueri: Manole, 2011. p. 33-50. (Coleção Manuais de Especialização Albert Einstein).

LASHLEY, C. Towards a theoretical understanding. In: LASHLEY, C.; MORRISON, A. (eds). In search of hospitality: theoretical perspectives and debates. Oxford: Butterworth-Heinemann, 2000. p. 01-17. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-7506-5431-9.50005-6

____ . Studying hospitality: insights from social sciences. Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, v. 8, n. 1, p. 69-84, 2008. Disponível em: http://dx.doi.org/10.1080/15022250701880745, consulta em 02/05/2023. DOI: https://doi.org/10.1080/15022250701880745

____ (ed.). The Routledge handbook of hospitality studies. Routledge: London, 2017.

LASHLEY, C.; LYNCH, P.; MORRISON, A. Hospitality: an introduction. In: LASHLEY, C.; LYNCH, P.; MORRISON, A. Hospitality: a social lens. Oxford: Elsevier, 2007. (Advances in Tourism Research Series). DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-08-045093-3.50004-7

LYNCH, P. et al. Editorial: Theorizing hospitality. Hospitality & Society, v. 1, n. 1, p. 3–24, 2011, Intellect Limited. DOI: https://doi.org/10.1386/hosp.1.1.3_2

MARCELINO, G. K.; CAMARGO, L. O. L. Dimensões teóricas da noção de hospitalidade. In: BRUSADIN, L. B. (org.). Hospitalidade e dádiva: a alma dos lugares e a cultura do acolhimento. Curitiba: Prismas, 2017. p. 43-82.

MAUSS, M. Essai sur le don: forme et raison de l’echange dans les sociétés archaiques. In: MAUSS, M. (ed.). Sociologie et Antropologie, 4 ed. Presses Universitaires de France, Paris, 1968/1924.

MORRISON, A. Hospitality research: legacies and futures. Tourism Management Perspectives, v. 6, p. 1-4, 2008. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tmp.2017.11.026

SPOLON, A. P. G. Hospitality. In: LOHMANN, G.; PANOSSO NETTO, A. Tourism theory: concepts, models and systems. CABi: Oxfordshire, 2017. p. 8-11. DOI: https://doi.org/10.1079/9781780647159.0008

SPOLON, A. P. G.; BRUSADIN, L. B. O Brasil no cenário da pesquisa contemporânea internacional em hospitalidade: da oportunidade de rompimento de fronteiras e da criação de uma rede colaborativa de estudos e pesquisas. Revista Turismo & Desenvolvimento, v. 26, p. 47-64, 2016. Disponível em https://proa.ua.pt/index.php/rtd/article/view/10739, consulta em 23/04/2023.

SPOLON, A. P. G.; PANOSSO NETTO, A.; BAPTISTA, I. Interação em pesquisa e a importância do exercício da hospitalidade em ambiente acadêmico. Revista Hospitalidade. São Paulo, v. XII, Número Especial, p. 179-217, maio/2015. Disponível em https://www.revhosp.org/hospitalidade/article/view/577/644, consulta em 20/04/2023.

TARABOULSI, F. A. Administração de hotelaria hospitalar: serviços aos clientes, humanização do atendimento, departamentalização, gerenciamento, saúde e turismo. São Paulo: Atlas, 2003.

UJVARI, S. C. História das pandemias. 2 ed. São Paulo: Contexto, 2020.

VEAL, A. J. Metodologia de pesquisa em lazer e turismo. São Paulo: Aleph, 2011/1992.

Published

2023-12-20

How to Cite

Spolon, A. P. G. (2023). Hospitality, hospital hospitality and COVID-19: welcoming, accommodation, and care in a private hospital, from patient’s perspective. Revista Hospitalidade, 20, 430–455. https://doi.org/10.29147/revhosp.v20.1095