Gastronomy as a cultural element in wine geographical indications: analysis of typical gastronomy and enogastronomic possibilities

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1190

Keywords:

geographical indication, denomination of origin, enogastronomy, Serra Gaúcha/Brazil, Campanha Gaúcha/Brazil

Abstract

Gastronomy is an expression of territories, a cultural symbol that can be integrated as a tourist attraction. The objective of the study was to identify the most representative foods of local gastronomy in three regions recognized as geographical indications (GIs) for wine in southern Brazil and to propose typical dishes and GI wines pairing. GIs are delimited regions that associate products with specific characteristics and territories. The three GIs were selected taking into account their representation on the national scene and product diversity. The research has a qualitative and exploratory nature. Data collection was based on semi-structured interviews with local residents, chefs or gastronomists (3 to 7 interviews per region), using the snowball technique and data saturation criteria. In Italian cuisine (GIs Vale dos Vinhedos and Farroupilha), the main categories were: sausages, salads, cheeses, risottos, polenta, meats and sweets, with emphasis on pasta. In gaucho cuisine (Campanha Gaúcha) the main categories were: sausages, rice, beans, pasta and sweets, with emphasis on meat. Enogastronomic potentialities for the GIs were listed. The results can support the proposal of new attractions involving traditional gastronomy.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Amon, D. & Menasche, R. (2008). Comida como narrativa da memória social. Sociedade e cultura, 11(1), 13-21. https://doi.org/10.5216/sec.v11i1.4467 DOI: https://doi.org/10.5216/sec.v11i1.4467

Bairros, J. V. de & Ceretta, C. C. (2016) Gastronomy campeira as attractive tourist in State Rio Grande do Sul (RS), Brazil. International Journal of New Technology and Research, 2(4), 263558. https://www.ijntr.org/gastronomy-campeira-as-attractive-tourist-in-state-rio-grande-do-sul-rs-brazil

Barbosa, F. D. (2013). História do Rio Grande do Sul. Projeto Passo Fundo.

Barham, E. (2003). Translating terroir: the global challenge of French AOC labeling. J. Rural Stud. 19, 127–138. https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00052-9 DOI: https://doi.org/10.1016/S0743-0167(02)00052-9

Brillat-Savarin, J. A. (1825). Physiologie du goût ou méditations de gastronomie transcendante. Paris: Charpentier.

Canclini, N. G. (2003). Culturas híbridas: estratégias para entrar e sair da modernidade (tradução Cintrão, H.P & Lessa, A.R., Trad.). São Paulo: Editora da Universidade de São Paulo.

Cappellin, P., & Giuliani, M. (2011). Entre a memória e o mercado: famílias e empresas de origem italiana no Brasil. In Anais do XXVI Simpósio Nacional de História – ANPUH (pp. 1–14). São Paulo: USP. http://www.snh2011.anpuh.org/resources/anais/14/1296810699_ARQUIVO_CAPPELLINGIULIANIXXVIsimposio.pdf

Carneiro, H. S. (2005). Comida e sociedade: significados sociais na história da alimentação. História: Questões & Debates, 42 (1), 71-80. Editora UFPR. http://dx.doi.org/10.5380/his.v42i0 DOI: https://doi.org/10.5380/his.v42i0.4640

Cascudo, L. da C. (2011). História da alimentação no Brasil (4 ed). São Paulo: Global.

Ceretta, C.C. (2012). Eventos de marca: evidências de valor turístico na gastronomia regional do Rio Grande do Sul/Brasil. Rosa dos Ventos, 4, 89–99. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=473547088008

Colonetti, C. T., Maffessoni, E. C., Alcântara, P. D., & César, B. (2018). A gastronomia híbrida nos roteiros turísticos da Serra Gaúcha-RS. In: XVI Encontro sobre os Aspectos Econômicos e Sociais da Região Nordeste do RS, 1, 48-63. Caxias do Sul, RS: Educs. https://www.ucs.br/site/midia/arquivos/ebook-ciclo-economico-vol1_2.pdf#page=49

Corner, D. M. R., & Angelo, E. R. B. (2008). O patrimônio cultural imaterial sob a perspectiva da gastronomia. In Anais do V Seminário de Pesquisa em Turismo do Mercosul. 5.https://www.ucs.br/ucs/tplVSeminTur%20/eventos/seminarios_semintur/semin_tur_5/trabalhos/arquivos/gt13-05.pdf

Dallabrida, V. R., Baukart, K. S., & Guinzani, W. (2020). Signos distintivos territoriais e indicação geográfica: uma avaliação de experiências com a aplicação de instrumental metodológico. Interações (Campo Grande), 21 (1), 195-211. https://doi.org/10.20435/inter.v21i1.2635 DOI: https://doi.org/10.20435/inter.v21i1.2635

Diez Garcia, R. W. (2003). Reflexos da globalização na cultura alimentar: considerações sobre as mudanças na alimentação urbana. Rev. Nutr. 16 (4), 483-492. https://doi.org/10.1590/S1415-52732003000400011 DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-52732003000400011

Falcade, I. (2011). A paisagem como representação espacial: a paisagem vitícola como símbolo da Indicação de Procedência de vinhos das regiões Vale dos Vinhedos Pinto Bandeira e Monte Belo do Sul (Brasil). [Tese de Doutorado em Geografia, Instituto de Geociências, Universidade Federal do Rio Grande do Sul]. https://lume.ufrgs.br/handle/10183/36052

Falcade, I. & Mandelli, F. (1999). Vale dos Vinhedos: caracterização geográfica da região. Caxias do Sul: UCS; Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho. https://www.embrapa.br/uva-e-vinho/busca-de-publicacoes/-/publicacao/538724/vale-dos-vinhedos-caracterizacao-geografica-da-regiao

Figueiredo, F. B. (2009). Gastronomia e hibridismo cultural de restaurantes italianos em Gramado RS: Estudo de caso. Cultur: Revista de Cultura e Turismo, 3(1), 111-123. https://www.anptur.org.br/anais/anais/files/5/191.pdf

Flores, S. S., & Medeiros, R. M. V. (2014). Ruralidades na compreensão dos territórios do vinho e sua identidade. Campo-território: revista de geografia agrária. 8 (15). https://doi.org/10.14393/RCT81517339 DOI: https://doi.org/10.14393/RCT81517339

Flores, S. S., Machado, V. D. S., Valduga, V., & Medeiros, R. M. V. (2014). L’Italie au dehors de l’Italie: un autre regard sur la viticulture italienne et ses répercussions au Brésil. Territoires du vin, 6 (1). https://preo.u-bourgogne.fr/territoiresduvin/index.php?id=799 DOI: https://doi.org/10.58335/territoiresduvin.799

Flores, S.S. & Falcade, I. (2022). Territorial sustainability and geographical indications: a proposal for factors to assess opportunities and barriers in GIs. Rev. Bras. Gestão e Desenvolv. Reg., 18 (3). https://doi.org/10.54399/rbgdr.v18i3.6146 DOI: https://doi.org/10.54399/rbgdr.v18i3.6146

Frigo, M. S., Saraiva, C. N. D. O., & Lunardi, R. (2021). Culinária dos imigrantes italianos no Brasil: um legado sem herdeiros?. Rosa dos Vent., 13(04), 988-1007. https://doi.org/10.18226/21789061.v13i4p1008 DOI: https://doi.org/10.18226/21789061.v13i4p1008

Gastal, S., Silva, A.S. & Beber, A.M.V. (2016) Gastronomia em Porto Alegre, RS: a presença do sanduíche aberto. In Anais do XIII Seminário da Associação Nacional de Pesquisa e Pós-graduação em Turismo.

Gimenes, M. E. S. G. (2010). Sentidos, sabores e cultura: a gastronomia como experiência sensorial e turística. In Panosso Netto, A. & Gaeta, C. (Orgs.). Turismo e Experiência. São Paulo: Editora Senac. P. 187-200.

Heidrich, Á. L. (2012). Aspectos culturais e ideológicos da construção da regionalidade gaúcha. In Verdum, R.; Basso, L.A. & Suetergaray, D.M.A. (org.) Rio Grande do Sul: paisagens e territórios em transformação. Porto Alegre: Editora da UFRGS, 2012. 2. ed. p. 243-260. https://lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/218552/000869913.pdf?sequence=1

Jantsch, L., Flores, S. S., & Vale, Z. D. N. (2024). Local gastronomy and wine geographical indications (GIs): Framework for identifying pairing potential. International Journal of Gastronomy and Food Science, 35, 100856. https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2023.100856 DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2023.100856

Lessa, B. (1999). Do pampa à serra: os sabores da terra gaúcha. Senac Nacional.

Lin, M. P., Marine-Roig, E., & Llonch-Molina, N. (2021). Gastronomy as a sign of the identity and cultural heritage of tourist destinations: A bibliometric analysis 2001–2020. Sustainability, 13(22), 12531. https://doi.org/10.3390/su132212531 DOI: https://doi.org/10.3390/su132212531

Lobo, P., & Ferreira, I. (2019). A publicidade com o argumento na origem. Uma abordagem exploratória das marcas cidade do Porto e Vinho do Porto. Media & Jornalismo, 19(34), 181-191. https://doi.org/10.14195/2183-5462_34_13 DOI: https://doi.org/10.14195/2183-5462_34_13

Lovera, V. (2016). Gastronomia, regionalidade e identidade na Serra gaúcha. 96 f. Dissertação de mestrado, Programa de Pós-graduação em Letras, Cultura e Regionalidade, Universidade de Caxias do Sul (UCS) Caxias do Sul, RS, Brasil. https://repositorio.ucs.br/handle/11338/1436

Mintz, S. W. (2001). Comida e antropologia: uma breve revisão. Rev. bras. Ci. Soc., 16 (47), 31-42.https://doi.org/10.1590/S0102-69092001000300002 DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-69092001000300002

Pamukçu, H., Saraç, Ö., Aytuğar, S., & Sandıkçı, M. (2021). The effects of local food and local products with geographical indication on the development of tourism gastronomy. Sustainability, 13(12), 6692. https://doi.org/10.3390/su13126692 DOI: https://doi.org/10.3390/su13126692

Peccini, R. (2008) Sagu. História da alimentação. Site de pesquisa desenvolvido pelo grupo de estudos em História da Alimentação, dos cursos de graduação e pós-graduação da Universidade Federal do Paraná (UFPR). http://www.historiadaalimentacao.ufpr.br/artigos/Artigos_PDF/Sagu.pdf

Peccini, R., & Tomazzoni, E. L. (2013). As contribuições do sistema gastronômico galeto al primo canto para o patrimônio cultural e para o desenvolvimento turístico de Caxias do Sul (Brasil). Anais Brasileiros de Estudos Turísticos (ABET), 3(1), 13-24. https://periodicos.ufjf.br/index.php/abet/article/view/3031

Perini, K. P., & Gastal, S. (2017). Italianidade como herança cultural: a gastronomia de imigração na região turística da Serra Gaúcha. Revista Turismo Estudos e Práticas (RTEP/UERN), 6 (Número Especial), 78-100. https://geplat.com/rtep/index.php/tourism/article/view/122

Poulain, J. P., & Proença, R. P. D. C. (2003). O espaço social alimentar: um instrumento para o estudo dos modelos alimentares. Rev. Nutr., 16 (3), 245-256. https://doi.org/10.1590/S1415-52732003000300002 DOI: https://doi.org/10.1590/S1415-52732003000300002

Richards, G. (2002). Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption?. In Hjalager, A.M. & Richards, G. Tourism and gastronomy (pp. 17-34). London: Routledge. DOI: https://doi.org/10.4324/9780203218617-7

Sampietro-Pinto, L., Santos, E.de O. Thomé-Ortiz, H., Aguirre-González, N. A., & Rose-Jasper, J. (2017). A gastronomia regional no turismo rural da metade sul do Rio Grande do Sul. Revista de Turismo Contemporâneo, 5(2), 205-220. https://doi.org/10.21680/2357-8211.2017v5n2ID10966 DOI: https://doi.org/10.21680/2357-8211.2017v5n2ID10966

Silveira, E. B. (1988) Tropeiros: quem eram e o que faziam?. Associação Brasileira dos Organizadores de Festivais de Folclore e Artes Populares (ABrasOFFA) URL http://abrasoffaong.blogspot.fr/2011/06/tropeiros-da-vacaria.html

Tonietto, J. (2003). Vinhos brasileiros de 4ª geração: o Brasil na era das indicações geográficas. In: Embrapa Uva e Vinho. Comunicado técnico, 45. https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/26009/1/ComT45.pdf

Tonietto, J., Falcade, I., Guerra, C. C., & Zanus, M. C. (2022). As Indicações Geográficas de vinhos do Rio Grande do Sul. In: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Indicações Geográficas do Rio Grande do Sul registradas até março de 2021 (pp.71-96). Brasília: MAPA/AECS. https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/sustentabilidade/indicacao-geografica/arquivos-publicacoes-ig/indicacoes-geograficas-do-rio-grande-do-sul-registradas-ate-marco-de-2021.pdf/view

UNWTO (2023). Gastronomy and wine tourism. https://www.unwto.org/gastronomy-wine-tourism

Yin, R. K. (2018). Case study research and applications: design and methods (6th ed.). Sage Publications.

Zamberlan, L., Froemming, L. M. S., Zamin, M., Sparemberger, A., Büttenbender, P. L., & Scarton, L. M. (2009). Do churrasco à Parrilla: um estudo sobre a influência da cultura nos rituais alimentares de brasileiros e argentinos. In Anais do XXXIII Encontro da Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Administração (ANPAD). https://arquivo.anpad.org.br/diversos/down_zips/45/MKT2833.pdf

Zaneti, T. B. et al. (2016) A Cozinha Gaúcha: um resgate dos sabores e saberes da Gastronomia do Rio Grande do Sul. Ágora (Unisc), 18 (1), 28-42. https://doi.org10.17058/agora.v18i1.7433 DOI: https://doi.org/10.17058/agora.v18i1.7433

Zilio, T. A., & Falcade, I. (2022). Perspectivas e desafios para a permanência do cultivo da variedade moscato branco em Farroupilha-RS. Boletim Geográfico do Rio Grande do Sul, (39), 9-34. https://revistas.planejamento.rs.gov.br/index.php/boletim-geografico-rs/article/view/4459

Published

2024-12-26

How to Cite

Flores, S. S., Jantsch, L., & Tonini, H. (2024). Gastronomy as a cultural element in wine geographical indications: analysis of typical gastronomy and enogastronomic possibilities. Revista Hospitalidade, 21, 631–662. https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1190

Issue

Section

Dossiê - Gastronomias e comensalidades: debates contemporâneos