The safeguarding of portuguese food traditions in Brazil through the newspaper Mundo Lusíada
DOI:
https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1194Keywords:
cultural heritage, portuguese gastronomy, luso-brazilians, journalism, Mundo Lusíada NewspaperAbstract
Food heritage is an essential element of cultural identity, especially in immigrant communities. In Brazil, the newspaper Mundo Lusíada plays a significant role in preserving Portuguese food traditions, particularly through the publication of traditional recipes. This research investigates how the newspaper contributes to safeguarding Portuguese food heritage in Brazil, focusing on strengthening the Luso-Brazilian cultural identity. A documental analysis was conducted on editions published over the past five years, in both print and digital formats, selected for the relevance of their recipes to the preservation of food culture. The research also included an interdisciplinary literature review in the fields of gastronomy, history, sociology, and communication. The results show that the published recipes, mostly submitted by collaborators from the Luso-Brazilian community, reinforce cultural ties across generations, promoting a sense of belonging and continuity. It is concluded that the newspaper Mundo Lusíada serves as a key tool in preserving and disseminating Portuguese food heritage, strengthening collective memory and cultural identity in immigrant contexts.
Downloads
References
BARBOSA, Carolina R.; BARBOSA, Luciana R.; BIAZIN, Damares T. Gastronomia e mídia. Revista Terra & Cultura: Cadernos de Ensino e Pesquisa, [S.l.], v. 32, n. 62, p. 19-31, 2018.
BARDIN, L. Análise de Conteúdo. Lisboa: Edições 70, 2011.
BASTOS, Maria H. C. Leituras das Famílias Brasileiras no Século XIX: O Jornal Das Famílias (1863-1878), Revista Portuguesa de Educação, v. 15, n. 2, 2002.
BEZERRA, B. B.; PELLERANO, J. Publicidade e Gastronomia: um estudo sobre a apropriação estética de programas televisivos de cozinha na produção de conteúdo de marca. Revista Culturas Midiáticas, v. XI, n. 21, p. 104-119, 2018. DOI: https://doi.org/10.22478/ufpb.1983-5930.2018v11n2.43550
BIBLIOTECA NACIONAL. Revista O Cruzeiro, Ano 1949, Edição 0028, p. 97. Disponível em: https://memoria.bn.gov.br/docreader/DocReader.aspx?bib=003581&pagfis=64166. Acesso em: 31 out. 2024.
BOUTAUD, Jean-Jacques. Comensalidade. In: MONTANDON, Alain (Org.). O livro da hospitalidade. São Paulo: Senac São Paulo, 2011. p. 1213-1230.
BRAGA, I. M. R. M. D. Da dietética à gastronomia regional portuguesa: um estudo de caso. ArtCultura, Uberlândia, v. 16, n. 28, p. 129-142, 2014.
CELLARD, A. A análise documental. In: POUPART, J. et al. (Orgs.). A pesquisa qualitativa: enfoques epistemológicos e metodológicos. Petrópolis: Vozes, 2008. p. 295-316.
CLAVAL, P. A geografia cultural. 4. ed. rev. Florianópolis: UFSC, 2014. DOI: https://doi.org/10.36403/espacoaberto.2014.2429
COSTA, C. Gastronomia e patrimônio cultural: salvaguarda da cultura alimentar. São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2016.
COSTA, R. G. C. Receita da Semana: Risoto de Bacalhau. 10 de maio de 2016. Disponível em: https://www.mundolusiada.com.br/gastronomia/receita-da-semana-risoto-de-bacalhau/. Acesso em: 30 set. 2024.
DEMETERCO, S. M. S. Doces lembranças: cadernos de receitas e comensalidade, Curitiba: 1900-50. 1998. 190 f. Dissertação (Mestrado em História). Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 1998.
ESCUDERO, C. Imprensa de comunidades imigrantes de São Paulo e identidade: estudo dos jornais ibéricos Mundo Lusíada e Alborada. Dissertação (Mestrado em Comunicação Social). Universidade Metodista de São Paulo, São Bernardo do Campo, 2007.
FALTIN, A. O.; GIMENES-MINASSE, M. H. S. G. Comensalidade, hospitalidade e convivialidade: um ensaio teórico. Rosa dos Ventos – Turismo e Hospitalidade, v. 11, n. 3, p. 634-647, 2019. DOI: https://doi.org/10.18226/21789061.v11i3p634
FOUCAULT, M. A arqueologia do saber. 7. ed. Rio de Janeiro: Forense Universitária, 2007.
FREIXA, D.; CHAVES, G. Gastronomia no Brasil e no Mundo. Rio de Janeiro: Senac, 2009.
GEERTZ, C. A interpretação das culturas. Rio de Janeiro: LTC, 2008.
GIL, A. C. Métodos e Técnicas de Pesquisa Social. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2008.
GOLDSTEIN, D. The Oxford companion to sugar and sweets. Oxford University Press, 2015. DOI: https://doi.org/10.1093/acref/9780199313396.001.0001
HOBSBAWM, E.; RANGER, T. A invenção das tradições. São Paulo: Paz e Terra, 1984.
JACOB, Helena. Gastronomídia: os ambientes midiáticos e as linguagens da comida e da cozinha. Revista Communicare, v. 12, n. 2, p. 113-126, 2012.
JOHNSTON, J.; BAUMANN, S. Foodies: Democracy and distinction in the gourmet foodscape. Routledge, 2010. DOI: https://doi.org/10.4324/9780203868645
MARCONI, M. A.; LAKATOS, E. M. Técnicas de Pesquisa. 7. ed. São Paulo: Atlas, 2017.
MATOS, P. F. de; PESSÔA, V. L. S. Observação e entrevista: construção de dados para pesquisa qualitativa em geografia agrária. In: RAMIRES, J. C. de L.; PESSÔA, V. L. S. (Orgs.). Geografia e pesquisa qualitativa: nas trilhas da investigação. Uberlândia: Assis, 2009.
MOLINA, L. Uma Pitada de Cultura. In: Revista França Brasil, nº 297. Junho/julho de 2010. Disponível em: http://www.conteudoeditora.com.br/publicacoes/default.asp?ec=297&cs=2. Acesso em: 15 set. 2024.
MONTANDON, A. (Org.). O livro da hospitalidade. São Paulo: SENAC, 2011.
MUNDO LUSÍADA. Capa da Edição 599. Jornal Mundo Lusíada, São Paulo, Brasil, 01 de novembro de 2024.
MUNDO LUSÍADA. Página principal. Jornal Mundo Lusíada, São Paulo, Brasil. Disponível em: https://www.mundolusiada.com.br. Acesso em: 10 nov. 2024.
OLIVEIRA, M. Moçambique na Rota do Jornalismo de Viagens. In: MARTINS, M. L.; SILVA, R. da. (Org.). Culturas e Turismo: Reflexões Sobre o Patrimônio, as Artes e a Comunicação Intercultural. 1. ed. Braga - Portugal: UMinho Editora/CECS, 2021. v. ebook, p. 105-115. DOI: https://doi.org/10.21814/uminho.ed.48.11
PERINI, K. P.; GASTAL, S. Italianidade como Herança Cultural: a gastronomia de imigração na região turística da Serra Gaúcha. Turismo: Estudos & Práticas, v. 6, n. Especial, p. 78-100, 2017.
PILCHER, J. M. Food in world history. Routledge, 2016. DOI: https://doi.org/10.4324/9781315718941
PISARSKI JUNIOR, M. R. Tradição alimentar polonesa e suas interfaces com o turismo no distrito de Colônia Murici, São José dos Pinhais/PR. Dissertação (Mestrado em Turismo). Universidade Federal do Paraná, Curitiba, PR, Brasil, 2019.
PITT-RIVERS, Julian. The law of hospitality. HAU: Journal of Ethnographic Theory, v. 2, n. 1, p. 501-517, 2012. DOI: https://doi.org/10.14318/hau2.1.022
REICHL, Ruth. Tender at the Bone: Growing Up at the Table. New York: Random House, 1998.
ROMANCINI, R.; LAGO, C. História do Jornalismo no Brasil. Florianópolis: Insular, 2007.
SÁ, I. F.; SILVA, B. E. O bacalhau na culinária portuguesa: uma revisão de literatura. Contextos da Alimentação – Revista de Comportamento, Cultura e Sociedade, v. 7, n. 1, p. 1-16, 2019.
SALES, A. D. F. Cadernos de culinária familiar: espaço de recordação individual e coletiva. Dissertação (Mestrado em Ciências da Informação). Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa, PB, Brasil, 2021.
SANTOS, J. C. V. Gastronomia portuguesa e mídia em Goiás: restaurantes de Goiânia, Caldas Novas e Pirenópolis. Revista Turismo & Cidades, v. 4, n. 9, p. 130–145, 2022. DOI: https://doi.org/10.18764/2674-6972v4n9.2022.6
SANTOS, J. T.; PINTO, P. S. L. G. S.; GUERREIRO, M. O contributo da experiência gastronômica para o enriquecimento da experiência turística. Perspectivas de um estudo no Algarve, Portugal. Revista Turismo - Visão e Ação, v. 18, n. 3, p. 498-527, 2016. DOI: https://doi.org/10.14210/rtva.v18n3.p498-527
TUCHERMAN, I. Gastronomia, Cultura e Mídia: o longo percurso “Você é o que você come”. Revista Famecos, v. 17, n. 3, p. 314-323, 2010. DOI: https://doi.org/10.15448/1980-3729.2010.3.8199
VENTURA, J. Receita da Semana: Bolo Rei: Chefe luso-brasileiro ensina receita original feita em Portugal. 7 de janeiro de 2022. Disponível em: https://www.mundolusiada.com.br/gastronomia/bolo-rei-chefe-luso-brasileiro-ensina-receita-original-feita-em-portugal/. Acesso em: 14 ago. 2024.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
I herewith declare that I authorize the publication of the enclosed paper by Revista Hospitalidade and it will be labeled as “Open Access” and licensed by the respective authors in accordance with the Creative Commons Attribution (CC-BY) license, without period limitation. The access to the paper will be open and free. access, for an indeterminate period and as unpaid and my collaboration is royalty-free. I declare also that this is an original work that has not been previously published, it has been written by the stated authors, and third-party sources were duly referenced when necessary. I further declare that this work does not infringe the copyright or property right of another and I am aware of publisher´s policy with regards to plagiarism, that will consist in immediate withdrawal of the article. Authors retain the copyright and grant the journal the right of publishing it as original work, i.e. guaranteeing that it has not been previously published, and now it is licensed under “Creative Commons Attribution” License which allows sharing the work with the condition of both authors and journal being duly referenced.