Cumbuco Beach fishermens family recipes in Ceará, Brazil: identification of cultural and emotional attributes based on culinary traditions

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1180

Keywords:

traditional populations, gastronomy, food, memory

Abstract

This study investigates cultural and emotional significance of traditional recipes in fishing families from Cumbuco, Ceará, Brazil. The aim was to compile, analyze, and characterize the culinary practices of these families, focusing on sensory memories and traditional attributes linked to their recipes. A qualitative and descriptive methodology was used, with semi-structured interviews conducted with 16 participants, who shared personal and family recipes, which were analyzed for their cultural and emotional attributes. The sensory memories associated with the recipes were assessed using a hedonic scale and the Check-All-That-Apply (CATA) method, capturing affective and cultural dimensions. It was observed that community residents need to identify which foods are memorized. The results highlighted that the recipes serve as both a means of sustenance and a repository of collective memory, helping to preserve local traditions amidst external cultural influences. It was concluded that culinary traditions, rooted in emotional and sensory experiences, are essential for maintaining cultural identity and passing it on to future generations. Furthermore, it emphasizes the role of gastronomy in promoting a sense of belonging and social cohesion within the community. It is expected to contribute to tourism, which is very strong in Cumbuco, and to the preservation of traditional knowledge and practices.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BEBER, A.; GASTAL, S. Turismo gastronômico, cultura e comida de festa. Dos Algarves: A Multidisciplinary e-Journal, 30, 58-71, 2017. DOI: https://doi.org/10.18089/DAMeJ.2017.30.5

BELUZZO, R. A Valorização da cozinha regional. In: Congresso Brasileiro de Gastronomia e Segurança Alimentar. Anais [...] Brasília - DF. Brasília, 2004.

BOUTAUD, J. J. Comensalidade: compartilhar a mesa. In: MONTANDON, A. O livro da hospitalidade: acolhida do estrangeiro na história e nas culturas. São Paulo: Senac São Paulo, 2011.

BRASIL. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.

CAMPOS, R. F. F.; FERREIRA, J. de F.; MANGUEIRA, M. N. S; GONÇALVES, M. da C. R. Gastronomia nordestina: uma mistura de sabores brasileiros. João Pessoa-PB: Centro de Ciências da Saúde/Departamento de Nutrição, Universidade Federal da Paraíba, 2009.

CARNEIRO, H. S. Comida e Sociedade: significados sociais na história da alimentação. História: Questões & Debates, Curitiba, n. 42, 2005. DOI: https://doi.org/10.5380/his.v42i0.4640

CASCUDO, L.C. História da alimentação no Brasil. 3. ed. São Paulo, Editora Global, 2004.

CASTRO, H.C.; MACIEL, M.E.; MACIEL, R.A. Comida, cultura e identidade: conexões a partir do campo da gastronomia. Ágora, Santa Cruz do Sul. v. 18, n. 7, p. 18-27, 2016. DOI: https://doi.org/10.17058/agora.v18i1.7389

CAVALCANTE, E. O. Modernização do litoral e o estilhaçamento da vida cotidiana: o caso de Cumbuco-Caucaia/CE. Revista Ra’eGa, Curitiba, v. 36, 2016. DOI: https://doi.org/10.5380/raega.v36i0.38395

CAVALCANTI, L. Los inmigrantes brasileños en la ciudad de Barcelona: un estudio antropológico sobre sus estrategias migratorias y su vida cotidiana. Tese. Universidade de Salamanca, 2004.

CONTRERAS, J. Alimentación y cultura: necesidades, gustos y costumbres. Barcelona: Edicions Universitat Barcelona, 1995.

DAMATTA, R. Sobre comidas e mulheres. In: DaMatta, R. O que faz o brasil, Brasil? Rio de Janeiro: Rocco, 1997. p.49-64.

DANTAS, E. W. C.; FERREIRA, Â. L.; CLEMENTINO, M. L. M. Turismo imobiliário nas metrópoles. Rio de Janeiro: Letra Capital, 2010.

DÓRIA, C. A. A formação da culinária brasileira. São Paulo: Publifolha, 2014.

FLANDRIN, J. L., MONTANARI, M. A história da alimentação. São Paulo: Estação Liberdade,1998.

GIMENES-MINASSE, H.M.S.G. Patrimônio gastronômico, patrimônio turístico: uma reflexão introdutória sobre a valorização das comidas tradicionais pelo IPHAN e a atividade turística no Brasil. Seminário de Pesquisa em Turismo do Mercosul. Caxias do Sul. Anais [...] Caxias do Sul, 7 a 8 de julho de 2006.

GINANI, V. Índice de Aceitação de preparações regionais com teor lipídico reduzido. Dissertação de Mestrado em Nutrição Humana. Universidade de Brasília, Brasília, DF, 2005.

JOUTARD, P. Reconciliar história e memória. Escritos: Revista da Casa de Rui Barbosa, v. 1, n. 1, p. 223-235, 2007.

JULIÃO, M. S. da S.; ANDRADE, F. J. F. de; GONDIM NETO, L. Ensaio sobre a identidade cultural cearense a partir do “Baião de Dois”. O Público e o Privado, v. 16, n. 32, p. 67-88, 2019.

MACIEL, M. E. Uma cozinha à brasileira. Estudos históricos, n.33, p.25-39, 2004.

MINIM, V. Análise sensorial: estudos com consumidores. 3. ed. Viçosa, MG: Editora da UFV, 2010.

MONTEIRO, M. A. M. Percepção sensorial dos alimentos em idosos. Revista Espaço para a Saúde, v. 10, n. 2, p. 34-42, 2009.

PERROT, M. Minha história das mulheres. São Paulo: Editora Contexto, 2006.

POULAIN, J.-P. Sociologia da alimentação. Florianópolis: Editora da UFSC, 2013.

QUEIROZ, R. de. O Não me deixes. 3. ed. Rio de Janeiro: Editora José Olímpio, 2010.

RONCHETTI, A. de G.; MÜLLER, S. G. Identidade e Comida: gastronomia tradicional de Florianópolis apreciada como patrimônio cultural imaterial. Revista Memorare, v.3, n.3, p. 37-53, 2016. DOI: https://doi.org/10.19177/memorare.v3e3201637-53

SALEK, F. de Q. A cozinha de minha vó. In: QUEIROZ, R. O não me deixes: suas histórias e sua cozinha. 3. ed. Rio de Janeiro, 2010.

SECRETARIA DO TURISMO. Indicadores turísticos 1995/2011. Fortaleza/CE: SETUR/CE, janeiro de 2012.

SHIVA, V. Monocultura da mente. São Paulo: Editora Gaia, 2002.

SILVA, A. Depoimento [abr. 2023]. Entrevistadora: Regina Maria Silva Bastos. Caucaia: UFC-CE, 2023. Entrevista concedida para realização de pesquisa de mestrado.

SIMMEL, G. Sociologia da refeição. Estudos Históricos, v. 1, n.33, p. 159-166, 2004.

STERNBERG, R.J. Psicologia cognitiva. Porto Alegre: Artmed, 2000.

STONE, H.; SIDEL, J. L. Sensory evaluation practices. – 3 ed. Califórnia-EUA: Food Science and technology. International series, 2004.

VISITE o Brasil. Cumbuco Ceará Região Nordeste Brasil. 2022. Disponível em: https://www.visiteobrasil.com.br/nordeste/ceara/litoral-oeste/historia/cumbuco. Acesso: 15 mar. 2022.

ZUIN; L. F. S.; ZUIN, P. B. Produção de alimentos tradicionais: contribuindo para o desenvolvimento local/regional e dos pequenos produtores rurais. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, v. 4, n. 1, p. 109-127, jan./abr. 2008.

Published

2024-12-25

How to Cite

Bastos, R. M. S., Carneiro, A. P. de G., Costa, E. de A., & Andrade, J. P. de. (2024). Cumbuco Beach fishermens family recipes in Ceará, Brazil: identification of cultural and emotional attributes based on culinary traditions. Revista Hospitalidade, 21, 550–577. https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1180

Issue

Section

Dossiê - Gastronomias e comensalidades: debates contemporâneos