Between embers and bonds: gaucho barbecue as a symbol of hospitality and social cohesion
DOI:
https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1195Keywords:
barbecue, hospitality, cultural identity, commensality, traditionAbstract
This study explores the gaucho barbecue as a central sociocultural practice within Brazilian hospitality, examining its historical roots and contemporary relevance. By analyzing barbecue beyond its gastronomic aspects, we observe that it is a rite of conviviality promoting unity and celebrating the cultural identity of Rio Grande do Sul and Brazil as a whole. The research reveals how barbecue incorporates community, warmth, and belonging values, functioning as a symbolic space for socialization and integration. Additionally, the study discusses the challenges barbecue faces in the current context, including increasing concerns about sustainability, shifting consumption patterns, and the evolving gender norms in meal preparation. It concludes that barbecue remains relevant by engaging with societal transformations, and adapting while preserving its original meanings. Thus, this sociocultural phenomenon stands as an enduring celebration of hospitality and social cohesion, reaffirming itself as a resilient cultural identity and adaptability element.
Downloads
References
ADAMS, J. P. B. Movimento vegetariano em Porto Alegre: ativismo na Capital do Estado onde o consumo de carne é parte importante da identidade cultural do povo. Monografia (Graduação em Geografia). Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2022.
ALBRECHT, C. F. Além da carne assada sobre brasas: os elementos da experiência de consumo do churrasco. Dissertação (Mestrado em Administração). Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2010.
AZEVEDO, G. R. R. de. Cozinha Brasileira Contemporânea. Maringá: Unicesumar, 2016.
BARCELLOS, M. D. Processo decisório de compra de carne bovina na cidade de Porto Alegre. Dissertação (Especialização em Agronegócios). Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2002.
BOURDIEU, P. Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste. Cambrige: Harvard University Press, 1984.
BRAUN, E. V. M. Desenvolvimento de uma churrasqueira portátil a carvão sem fumaça. Monografia (Especialização em Engenharia Industrial). Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Panambi, 2014.
CALVETE, R. A. O processo de escolha da carne para churrasco sob a ótica do consumidor gaúcho. Monografia (Especialização em Gestão Empresarial) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2009.
CORRÊA, E. M.; POZZATTI, M. O churrasco como emblema alimentar cultural, técnica e discussões sobre gênero. Revista Mangút: Conexões Gastronômicas, v. 3, n.2, p. 45-56, 2023. DOI: https://doi.org/10.70051/mangt.v3i2.61080
DEMICHEI, N. A. Redes gastronômicas e sociais: Os caminhos construídos por meio das churrascarias. Dissertação (Mestrado em Geografia). Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2009.
DOUGLAS, M. Deciphering a Meal. Daedalus: Myth, Symbol, and Culture [Journal of the American Academy of Arts and Sciences], v. 101, n. 1 p. 61-81, 1972.
ESTADO DO RIO GRANDE DO SUL. Lei 11.929, de 20 de junho de 2003. Institui o churrasco como "prato típico" e o chimarrão como "bebida símbolo" do Estado do Rio Grande do Sul e dá outras providências. Diário Oficial do Estado do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 23 jun. 2003.
GOBBATO, L. O cortamento de compra no segmento de churrasqueiras automatizadas de alto padrão: estudo de caso Kafer Churrasqueiras. Monografia (Graduação em Publicidade e Propaganda). Universidade Feevale, Novo Hamburgo, 2019.
HOBSBAWN, E; RANGER, T. The Invention of Tradition. Cambrige: Cambridge University Press, 1983.
MACIEL, M. E. Churrasco à gaúcha. Horizontes Antropológicos, v. 2, n. 4, p. 44-48, 1996.
MACIEL, M. E. Patrimônio, tradição e tradicionalismo: O caso do gauchismo, no Rio Grande do Sul. Revista de Humanidades, v. 7. n. 18, p. 439-460, 2005.
MAZOCCO, F. S. O comportamento do consumidor de churrasco em churrascarias no Rio Grande do Sul. Dissertação (Mestrado em Administração). Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, 2010.
MILANESI, C. S. et al. Fatores que influenciam o consumo de churrasco no Rio Grande do Sul: um estudo com estudantes universitários. Estudos do ICSA, v. 12, 2015.
MOTTA, A. C. S. da. Cozinha Brasileira de Raiz. Maringá: UniCesumar, 2019.
RIBEIRO, C. da S. G.; CORÇÃO, M. The consumption of meat in Brazil: between socio-cultural and nutritional values. Demetra: Food, Nutrition & Health/Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 8, n. 3, 2013.
ZAMBERLAN, L. et al. Do churrasco à parrilla: um estudo sobre a influência da cultura nos rituais alimentares de brasileiros e argentinos. In: 33º Encontro da Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Administração, 33., 2009, Anais [...], São Paulo: Enanpad, p. 1–16, 2009.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
I herewith declare that I authorize the publication of the enclosed paper by Revista Hospitalidade and it will be labeled as “Open Access” and licensed by the respective authors in accordance with the Creative Commons Attribution (CC-BY) license, without period limitation. The access to the paper will be open and free. access, for an indeterminate period and as unpaid and my collaboration is royalty-free. I declare also that this is an original work that has not been previously published, it has been written by the stated authors, and third-party sources were duly referenced when necessary. I further declare that this work does not infringe the copyright or property right of another and I am aware of publisher´s policy with regards to plagiarism, that will consist in immediate withdrawal of the article. Authors retain the copyright and grant the journal the right of publishing it as original work, i.e. guaranteeing that it has not been previously published, and now it is licensed under “Creative Commons Attribution” License which allows sharing the work with the condition of both authors and journal being duly referenced.