Hospitality, sustainability and decoloniality: towards a critical pedagogical praxis in gastronomy graduation

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1201

Keywords:

gastronomic event, interdisciplinary practices, local ingredients, culinary, commensality

Abstract

The intersections between hospitality, sustainability and decoloniality in food raise questions about the role of gastronomy in the contemporary world and encourage the search for alternatives that include practices and knowledge that have traditionally been ignored or undervalued. This article proposes to share an innovative pedagogical experience in gastronomy and hospitality, based on a critical account of the stages of conception, planning, and execution of a decolonial dinner. The conception, the criteria for selecting the participants, the menu, the acquisition of the materials, the decoration and the setting, the planning, and the organization of the event were carried out by teachers and students from three disciplines of the Bachelor of Gastronomy at the UFRJ. Eighteen members of the university staff were invited. The dinner consisted of 8 dishes accompanied by drinks created by the students based on the topics studied in class. The setting used natural materials, decorative elements with low environmental impact, and an aesthetic aligned with decolonial principles. A master of ceremonies led the whole event. Each dish was presented by the creative group, emphasizing the value of the ingredients and sustainability. Hospitality was the leitmotif of this educational activity, which proved to be a powerful alternative for the critical training of gastronomy students.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BOUTAUD, J. J. Comensalidade. Compartilhar a mesa. 1213-1230. In: MONTANDON, A. (Ed.). O livro da hospitalidade: acolhida do estrangeiro na história e nas culturas. São Paulo: Senac. 2011.

BRECHT, B. Antologia poética. Rio de Janeiro: ELO Editora. 1982.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira, p.30 Brasília, 2014. Acesso em: <https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/guia_alimentar_populacao_brasileira_2ed.pdf>

BURSZTYN, I.; DOS PASSOS, M. E. A. Proximity Index for Menus: The case of Culinária da Terra food service (Rio de Janeiro, Brazil). Experiencing and Envisioning Food. 1ed.: CRC Press, p. 34-38, 2024 DOI: https://doi.org/10.1201/9781003386858-5

CAMARGO, L. O. de L. Os interstícios da hospitalidade. Revista Hospitalidade. São Paulo, v. XII, n. especial, p. 42-69, mai. 2015.

CARVALHO, A. M. et al (Org.). Manifesto Sustentarea para Sistemas Alimentares Sustentáveis. São Paulo: e-Coleções FSP/USP; 2023.

CARVALHO, A. M.; MARCHIONI, D. M. L. Alimentação Sustentável Manifesto/ Sustentarea NACE Sustentarea. Universidade de São Paulo, São Paulo. 2019. Acesso em: www.fsp.usp.br/sustentarea

CARVALHO, A. M.; VASQUES, A. C. J.; LOUZADA, M. L. C. (Org). Alimentação, saúde e meio ambiente [livro eletrônico]: conceitos, evidências científicas e prática. São Paulo: Vitamina Conteúdo, 2024.

COUTINHO, S. R. Jantar decolonial e sustentável: preparações da culinária das Américas surpreendem convidados especiais. Conexão UFRJ. Rio de Janeiro, 5 dez., 2023. Disponível em: https://conexao.ufrj.br/2023/12/jantar-decolonial-e-sustentavel/ Acesso em: 05 nov. 2024.

ELIAS, N. O processo civilizador. Formação do Estado e civilização, vol.2, São Paulo: Jorge Zahar. 1994.

FERDINAND, M. Uma ecologia decolonial: pensar a partir do mundo caribenho. São Paulo: Ubu Editora, 2022.

FERRO, R. C. 2018. Pesquisa em gastronomia no Brasil: configuração do campo e interfaces com a hospitalidade (1999-2016). 146 f. Dissertação (Mestrado em Hospitalidade) - Universidade Anhembi Morumbi, São Paulo, 2018.

FLATIN, A. O.; GIMENES-MINASSE, M. H. Comensalidade, hospitalidade e convivialidade: um ensaio teórico. Revista Rosa dos Ventos – Turismo e Hospitalidade, v. 11, n. 3, p. 634-646, 2019. DOI: https://doi.org/10.18226/21789061.v11i3p634

FLECK, G. F. Tradução e decolonialidade na América Latina. Revista Digital dos Programas de Pós-Graduação do Departamento de Letras e Artes da UEFS. Feira de Santana, v. 24, n. Esp., p. 247-267, julho de 2023.

GAZOLLA, M.; SCHNEIDER, S. Cadeias curtas e redes agroalimentares alternativas: Negócios e mercados da agricultura familiar. 1. ed. Porto Alegre: UFRGS, 2017.

GIMENES-MINASSE, M. H. S. G. O fenômeno da comensalidade e suas funções sociais: uma discussão preliminar. Revista Mangút: Conexões Gastronômicas. ISSN 2763-9029. Rio de Janeiro, v. 3 n. 1, p. 162-175, jun. 2023. DOI: https://doi.org/10.70051/mangt.v3i1.53745

GROSS, M. A.; PULLMAN, M. Playing Their Roles: Experiential Design Concepts Applied in Complex Services. Journal of Management Inquiry, v. 21, n.1, p. 43-59. 2012. DOI: https://doi.org/10.1177/1056492610395928

LASHLEY, C.; MORRISON, A.; RANDALL, S. More than a service encounter? Insights into the emotions of hospitality through special meal occasions. Journal of Hospitality and Tourism Management, v.12, n.1, p. 80–92. 2005.

LEVIDOW, L.; SANSOLO, D.; SCHIAVINATTO, M. Agroecology’s Societal Benefits Depend on Solidaristic Relationships: Some Experiences from Brazil. Agroecology Europe, Month of Agroecology Article, 2021.

LUGONES, M. Rumo a um feminismo decolonial. Estudos Feministas, 22 (3), setembro-dezembro, p.p. 935-952. 2014. Acesso em: 04 nov. 2024. Disponível em: https://periodicos.ufsc.br/index.php/ref/article/view/36755/28577 DOI: https://doi.org/10.1590/S0104-026X2014000300013

MATIAS, M. Planejamento, organização e sustentabilidade em eventos. 1. ed. São Paulo: Editora Manole, 2011.

MAUSS, M. Ensaio sobre a Dádiva: forma e razão da troca nas sociedades arcaicas. In: Sociologia e Antropologia. São Paulo: EPU/Edusp, 1974.

MIGNOLO, W. D. La idea de América Latina: La herida colonial y la opción decolonial, Gedisa, Barcelona. 2007.

MIGNOLO, W. D.; WALSH, C. E. Ondecoloniality: Concepts, analytics, praxis. Duke University Press, 2018. DOI: https://doi.org/10.1215/9780822371779

MINUZZO, D. A. Colonialidade do comer: notas sobre alimentação e o sistema-mundo moderno colonial. In.: KRAEMER, Fabiana Bom; FERREIRA, Francisco Romão; CARVALHO, Maria Claudia da Veiga Soares; PRADO, Shirley Donizete (Orgs.). Comida, cultura e sociedade. Vol. 15. 2024. Acesso em: 06 out. 2024. Disponível em: https://www.editoracrv.com.br/produtos/detalhes/38840-comida-cultura-e-sociedade-vol-15

MONTANDON, A. (Org.). O livro da hospitalidade. São Paulo: Senac. 2011.

NUNES, M. S.. (De)colonialidade/(de)crescimento: A inserção do equilíbrio ecológico do meio ambiente como valor central do pensamento econômico e ambiental. In: NUNES, Matheus Simões (Org.). Estudos em Direito Ambiental: Territorialidade, racionalidade e decolonialidade. Campina Grande: Editora Licuri, p. 1-43, 2022. DOI: https://doi.org/10.58203/Licuri.83911

PASSOS, M. E. A.; BURSZTYN, I. Ensino de empreendedorismo na gastronomia: uma experiência a partir do Projeto mandioca. In: CRUZ, Breno de Paula Andrade; MINUZZO, Daniela Alves (Org.). Gastronomia: Pesquisa, Ensino e Extensão. Curitiba: CRV, 2021. DOI: https://doi.org/10.24824/978655868657.6.157-170

PAULA, N. F.; BEZERRA, I.; PAULA, N. M. Saúde coletiva e agroecologia: necessárias conexões para materializar sistemas alimentares sustentáveis e saudáveis. Saúde Debate. Rio de Janeiro, v. 46, n. 2, p. 262-276, 2022. DOI: https://doi.org/10.1590/0103-11042022e218

PREISS, P.V.; MATTE, A. Protagonismo de produtores e consumidores na construção de mercados alimentares sustentáveis. In: VILANI, R.M.; VANZELLA, E.; BRAMBILLA, A. Alimentação e Cultura: Alimentação e Sustentabilidade. João Pessoa: Editora do CCTA, 2019.

QUIJANO, A. “Colonialidade do poder, eurocentrismo e América Latina”. In: LANDER, E. (ed.). A colonialidade do saber: eurocentrismo e ciências sociais, Clacso, pp. 227-278, Buenos Aires. 2005.

SILVA, T. T. C.; PEREIRA, A. F.; CNOP, M. L.; AYRES, E. M. M.; PIRES, E. R. Biodiversidade na promoção da alimentação saudável. Curitiba: Editora CRV, 2023.

SILVEIRA, J. H.; ROCHA, S. A.; SILVA, L. K. Corantes naturais têxteis e sua aplicação como opção de metodologias de ensino. Revista Mundi Engenharia, Tecnologia e Gestão, v.9, n.3, 2024.

TONIOLLO, M.; ZANCAN, N. P.; WÜST, C. Indústria têxtil: sustentabilidade, impactos e minimização. In: Anais do VI Congresso Brasileiro de Gestão Ambiental. Instituto Brasileiro de Estudos Ambientais. Porto Alegre. 2015.

VILANI, R. M.; VANZELLA, E.; BRAMBILLA, A. (org.) Alimentação e sustentabilidade. João Pessoa: Editora do CCTA, 2019.

WILLET, W. et al. Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. v. 393, n. 2, p.447–492, fev. 2019.

ZARO, M. Desperdício de alimentos: velhos hábitos, novos desafios. Caxias do Sul, RS: Educs, 2018.

ZITKOSKI, J. J. Diálogo/dialogicidade. In: STRECK, D. R.; REDIN, E.; ZITKOSKI, J.J. (org.). Dicionário Paulo Freire. 3. ed. Belo Horizonte: Autêntica Editora, p. 117-118, 2016.

Published

2024-12-23

How to Cite

Costa, A. G., Minuzzo, D. A., Passos, M. E. A. dos, Bursztyn, I., & Cnop, M. L. de. (2024). Hospitality, sustainability and decoloniality: towards a critical pedagogical praxis in gastronomy graduation. Revista Hospitalidade, 21, 514–549. https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1201

Issue

Section

Dossiê - Gastronomias e comensalidades: debates contemporâneos