The invention of gastronomies: for another gastronomy

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1217

Keywords:

gastronomy, field, higher education, cartography, gastronomies

Abstract

This study maps the theoretical-academic field of gastronomy, creating a network-device based on Michel Foucault's notion of diagnosing the present. The aim is to present the concept of “gastronomies”, based on the interrelationships between the theoretical field and the work of the five bachelor's degrees in gastronomy offered at national public universities. By observing the circulation of thought on gastronomy in scientific dissemination spaces, such as journals, academic events, books and production and debate forums, it was possible to capture the current compositions of this field. Using the cartographic method, understood as a collective space for the production of data and interventions, a network map was constructed – a device that characterizes the gastronomy of the present and contextualizes the notion of “gastronomies”. The analyses are developed from a collective perspective, focusing on the networks of relationships and the contradictions, agency and exteriorities that shape the investigative plan. This approach presupposes an involved participation in the field, emphasizing the forces that act on it, and concludes by demonstrating that knowledge is forged by theoretical-academic practices in action, which have been building what they want for the gastronomies of the present.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Cláudia Mesquita Pinto Soares, Universidade Federal do Rio de - UFRJ

Doutora em Educação em Ciências e Saúde pela Universidade Federal do Rio de Janeiro.  Mestre em Desenvolvimento Regional e Urbano pela Universidade Salvador. Graduada em Turismo pela Universidade Salvador. Professora do Curso de Gastronomia da Universidade Federal do Rio de Janeiro.

Andréa Costa da Silva, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ

Currently work as a collaborating professor in the Postgraduate Program in Education in Sciences and Health (NUTES / UFRJ), vice leader of the Research Group “Political, cultural and ethical displacements in contemporaneity”, mother and grandmother of four women.

Marcia Bastos de Sá, Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ

Dr. and Master in Education in Sciences and Health (UFRJ/NUTES). Specialist in Educational Technologies for Health (UFRJ/NUTES). Bachelor in Psychology and Psychologist (UFRJ/ Institute of Psychology).

References

AGAMBEN, Giorgio. O que é o contemporâneo e outros ensaios. Chapecó: Argos. 2009.

BOURDIEU, P. O campo científico. In: ORTIZ, R. Bourdieu - Sociologia. São Paulo: Ática, 1983. p. 122-155.

BRILLAT-SAVARIN, J. A. A fisiologia do gosto (1826). 8. ed. Trad. Paulo Neves. São Paulo: Companhia das Letras, 1989.

CAFFAGNI, L. G. L. Entre Deleuze, Guattari e o currículo: uma cartografia conceitual (2000-2015). Tese (Doutorado em Educação) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 2017.

CASTRO, H. C.; MACIEL, M. E.; MACIEL, R. A. Comida, cultura e identidade: conexões a partir do campo da gastronomia. Revista Ágora. v. 18, n. 7, p. 18-27, jan/jun 2016. DOI: https://doi.org/10.17058/agora.v18i1.7389

CSERGO, Julia. O patrimônio gastronômico na França: como pensar um monumento, artefato ao mentefato. História: questões & debates, UFPR, Curitiba, n. 54, p. 13-17, jan./jun. 2011. DOI: https://doi.org/10.5380/his.v54i1.25744

DELEUZE, G.; GUATTARI, F. Mil Platôs: capitalismo e esquizofrenia. 2. ed. Trad. Ana Lucia de Oliveira, Aurélio Guerra Neto e Célia Pinto Costa. Rio de Janeiro: Editora 34, 1995. v. 1.

ELIAS, N. O processo civilizador: uma história dos costumes. Rio de Janeiro: J. Zahar, 1994. v. 1.

ELLWANGER, J. H.; CHIES, J. A. B. Saúde Única (One Health): uma abordagem para entender, prevenir e controlar as doenças infecciosas e parasitárias. Bio Diverso. v. 2, n. 1, 2022.

FERRO, R. C. Pesquisa em gastronomia no campo científico do turismo e hospitalidade no Brasil: configuração, forças de pressão e tendências teóricas. 334 f. Tese (Doutorado em Hospitalidade) – Universidade Anhembi, Morumbi, São Paulo, 2021. DOI: https://doi.org/10.31237/osf.io/b78wn

FOUCAULT, M. História da sexualidade I: a vontade de saber (1976). Rio de Janeiro: Edições Graal, 1977.

FOUCAULT, M. A arqueologia do saber (1969). 3. ed. Trad. Luis Felipe Baeta Neves. Rio de Janeiro: Forense Universitária, 1987.

FOUCAULT, M. As palavras e as coisas: uma arqueologia das ciências humanas. Rio de Janeiro: Martins Fontes, 1990.

FOUCAULT. M. Foucault. A coragem da verdade. São Paulo: Martins Fontes, 2011.

FOUCAULT, M. O corpo utópico, as heterotopias (1966). Trad. Salma Tannus Muchail. São Paulo: Edições n-1, 2013.

FOUCAULT, M. A ordem do discurso: aula inaugural no Collège de France, pronunciada em 2 de dezembro de 1970. Trad. Laura Fraga de Almeida Sampaio. São Paulo: Loyola, 2014.

GIMENES-MINASSE, M. H. S. G. Pensando e pesquisando gastronomia: das pesquisas sobre gastronomia e turismo apresentadas durante o VI Seminário da ANPTUR. In: SEMINÁRIO DA ASSOCIAÇÃO NACIONAL PESQUISA E PÓS-GRADUAÇÃO EM TURISMO, 8, 2010. Anais... São Paulo: Universidade Anhembi Morumbi, 2010. p. 1-15. Disponível em: https://www.anptur.org.br/anais/anais/files/7/127.pdf. Acesso em: 20 jan. 2022.

GIMENES-MINASSE, M. H. S. G. Estudos sobre gastronomia no Brasil: um estudo exploratório-descritivo sobre dissertações de mestrado concluídas entre 2007 e 2011. Revista Rosa dos Ventos - Turismo e Hospitalidade. v. 4, n. 3, p. 279-299, 2012.

GUATTARI, F.; ROLNIK, S. Micropolítica: cartografias do desejo. Rio de Janeiro: Vozes, 1996.

JACOB, H. Gastronomia, Mídia e Fast Food: a gastronomídia e as estratégias comunicativas da cultura e da alimentação. In: Congresso Brasileiro de Ciências da Comunicação, 36 edição. Anais [...]. Manaus: Sociedade Brasileira de Estudos Interdisciplinares da Comunicação, 2018. Disponível em: http://www.intercom.org.br/papers/nacionais/2013/resumos/R8-1432-1.pdf. Acesso em: jan. 2021.

KASTRUP, V. A rede: uma figura empírica da ontologia do presente. In: PARENTE, André (Org.). Tramas da rede: novas dimensões filosóficas, estéticas e políticas da comunicação. Porto Alegre: Sulina, 2004.

KASTRUP, V. O método da cartografia e os quatro níveis da pesquisa-intervenção In: CASTRO, L. R. de; BESSET, V. L. (Orgs.). Pesquisa-intervenção na infância e juventude. Rio de Janeiro: Trarepa/FAPERJ, 2008. p. 465-489.

KUHN, T. S. A estrutura das revoluções científicas. 3. ed. São Paulo: Perspectiva, 2000.

LATOUR, B. Ciência em ação. São Paulo: UNESP, 2000.

LATOUR, B.; WOOLGAR, S. A vida de laboratório: a produção dos fatos científicos. Rio de Janeiro: Relume Dumará. 1997.

MBEMBE, A. Necropolítica: biopoder, soberania, estado de exceção, política da morte. Trad. Renata Santini. São Paulo: N-1 edições, 2018

ROLNICK, S. Cartografia sentimental: transformações contemporâneas do desejo. Porto Alegre: Sulina, 2011.

ROMAGNOLI, R. C. A cartografia e a relação pesquisa e vida. Revista Psicologia & Sociedade. v. 21, n. 2, p. 166-173, 2009. DOI: https://doi.org/10.1590/S0102-71822009000200003

SOARES, C. M. P. Gastronomias: cartografia da constituição de um campo teórico-acadêmico dos bacharelados em universidades federais no Brasil. 160 f. Tese (Doutorado em Educação e Ciências e Saúde) – Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2023.

TETI, M. M.; PRADO FILHO, K. A Cartografia como método para as Ciências Humanas e Sociais. Revista Barbarói. n. 38, p. 45-59, jan./jun., 2013.

VEIGA-NETO, A. J.; RECH, T. L. Esquecer Foucault? Pro-Posições. v. 25, n. 2, p. 67-82, 2014. DOI: https://doi.org/10.1590/S0103-73072014000200004

Published

2024-12-26

How to Cite

Soares, C. M. P., Silva, A. C. da, & Sá, M. B. de. (2024). The invention of gastronomies: for another gastronomy. Revista Hospitalidade, 21, 712–732. https://doi.org/10.29147/revhosp.v21.1217

Issue

Section

Dossiê - Gastronomias e comensalidades: debates contemporâneos